ikon-pil-bla Created with Sketch. flagg engelsk Created with Sketch. facebook-blue instagram-blue Group 10 Created with Sketch. logo Swix hvit Created with Sketch. ikon-vaer Created with Sketch.
22.03.2024

Løypesjef Jostein Bjørnstad: Ta med flagg i sekken!

 

«Det ser veldig bra ut! Det er mye snø», rapporterer løypesjef Jostein Bjørnstad. Han har full oversikt over forholdene i fjellheimen og er godt fornøyd foran årets jubileumsrenn – det 50. Skarverennet i rekken.

Tekst og foto: Kreator

 

Vår Herre og politiet avgjør

Inne langs mektige Hallingskarvet er det været som rår, og det skifter raskt.

– Det er Vår Herre som styrer værforholdene. Vinden gjør at snøen legger seg ulikt fra år til år. Vi må stikke løypetraséen etter disse variasjonene, forteller Jostein.

Natt til lørdag avgjør man om det blir renn, sammen med politi og rennleder.

– En ting er hva som er meldt. Vi må vurdere om det er forsvarlig ut fra alle mulige scenarier, forklarer Jostein. For det hviler et stort ansvar å slippe tusenvis

 

 

Skarverennet – firefelts i fjellheimen

Alle forberedelser foregår fra mandag til lørdag samme uke som rennet.

– Det er hektisk, men fantastisk flott inne langs Hallingskarvet, sier Jostein.

Fire tråkkemaskiner er i sving gjennom uka. I Skarverennsløypa blir det lite knuffing, for hver maskin prepper i seks meters bredde. Den nesten 24 meter brede traséen matcher altså standard motorvei-bredde. Trimmerne velger mellom skøyting eller klassisk, mens konkurranseklassen har sin egen skøytetrasé.

 

 

Naturlig skjerming når nøden er størst

– Tidlig natt til lørdag prepper vi hele løypetraséen, slik at spora setter seg godt før første løper staker ut fra Finse, sier Jostein. Gode spor forsterker skarverennsopplevelsen. Det lages også egen skuterløype for evakuering og inn- og utfart av fjellet. I tillegg brøytes de store flatene til drikkestasjonene og store snøhauger blir til «doer».

– Det er greit med litt skjerming – det er jo ikke bare enkelt å gjemme seg unna over tregrensen.

 

 

Unikt skirenn i sårbar natur

Som løypesjef er Josteins rolle å finne og stikke traséen, sammen med assisterende løypesjef. Han har også ansvar for at alle nedkjøringer er trygge og annen sikkerhet langs løypa. Det er viktig at produktkvaliteten er tipp topp, slik at alle løpere kan nyte turen i høyfjellet. Til tross for at man går langs et bratt fjellplatå i nesten fire mil er det ingen rasutsatte områder. I snaufjellet er det dessuten få trær å krangle med. En og annen utfordring støter man likevel på, slik som at traséen lages på et underlag som ikke er forberedt for skiløyper.

– Det er ganske unikt at rennet går der det går, gjennom urørt natur i en nasjonalpark. Derfor må vi sørge for å være forsiktige og ta vare på alt som ligger under snøen. Vi skal ikke sette avtrykk, sier Jostein.

 

Håper på folkefest under jubileet

Løypesjefen gleder seg stort til årets jubileumsrenn og håper løperne også har forventninger.

– Vi er stolte av den 15 km lange jubileumsløypa fra Geilo til Ustaoset. Vi håper den bidrar til at det blir en ekstra stor folkefest, forteller Jostein. Her tar du skiheisen opp til Geilotoppen og går innover mot Prestholt, der det er drikkestasjon. Like etter kommer du inn i Skarverennstraséen, og havner i mål ved Ustaoset.

– Blir det fullt fra Finse og Haugastøl er jubileumstraséen et veldig godt alternativ. Her får du med deg hele avslutninga, sier Jostein. Han forteller også at målområdet blir større og bedre enn noensinne, med topp stemning. Jostein oppfordrer ellers alle til å gå med flagg i sekken.

– Det er jo alle folka som skaper folkefesten. Jeg gleder meg allerede til neste års renn, for Skarverennet er tradisjon

 

 

NYHETER

14.04.2024

Hyllningsdikt til Skarverennet 50 år

Dikter: Pål Eikre, Pål «Potetpoet» Det er april og solen skinner 17.mai på fjellet Verdens flotteste turenn! Skarverennet. Født i 1974 og 50 år i år!...

Les mer

04.04.2024

50 historiske år med Skarverennet – snurr film!

I anledning 50-årsjubileet er vi stolte over å ha fått laget en film om historien bak og utviklingen av Skarverennet. Gjennom disse eventyrlige 50 årene har rundt...

Les mer

03.04.2024

Fluorforbud skirenn i Norge

Fredag 19.04 kl 16.00 – 20.00, ved Geilohallen, vil det være mulig å få forhåndstestet skiene for fluor. Testingen vil skje inne i smøre-trailer plassert der....

Les mer

SKARVERENNET
”Vårens vakreste eventyr”

Vil du bli oppdatert jevnlig om nyheter og informasjon om Skarverennet? Alt du trenger å gjøre er å klikke deg inn under her, og vi vil dele vår informasjon med deg. Du kan når som helst avmelde deg om du ønsker dette.

    GENERALSPONSORER

    HOVEDSPONSORER

    SAMARBEIDSPARTNERE

    setTimeout(function(){ document.getElementById("mcjs").innerHTML=!function(c,h,i,m,p){m=c.createElement(h),p=c.getElementsByTagName(h)[0],m.async=1,m.src=i,p.parentNode.insertBefore(m,p)}(document,"script","https://chimpstatic.com/mcjs-connected/js/users/6e6f81ba279e03b75c7750d71/598963b21c330be93cb577093.js"); }, 15000);